– Det här är en uppenbart vanvårdad grav, säger Gävle pastorats kyrkogårdschef Roger Bergel och pekar på en helt igenväxt grav på Gamla kyrkogården i Gävle. Då är det vår skyldighet att åtgärda det.
Just vanvård är det vanligaste tecknet på att graven inte längre har någon betydelse för närstående eller släktingar. Och före 1991 fanns ingen skyldighet att anmäla sitt gravrättsinnehav till Svenska kyrkans kyrkogårdsenhet. Därför vet man inte vem som är ansvarig för drygt 1 000 gravar i Gävle.
– Det kan bli ett stort problem eftersom gravrättsinnehavarna inte bara är ansvarig för skötseln utan även för vem som får gravsättas där. Det är när sådana frågor kommer upp som det blir problem, säger Roger Bergel.
Skyltar på 500 gravar
Nu har man i en första omgång satt upp skyltar på 500 gravar på Skogskyrkogården, Gamla Kyrkogården och Bomhus kyrkogård på gravar som berörs och efterlyser en ägare. Man har två år på sig, sedan plockas gravstenen bort.
– En skylt ska stå över minst två morsdag och två allahelgon-helger innan vi gör något. Det är då människor brukar besöka kyrkogården och på så sätt ger man närstående och familjen chansen att se skylten, säger Roger Bergel.
Det här gäller kring gravstenar
Ytterst ansvarar gravrättsinnehavaren för att gravplatsen hålls i ordnat och värdigt skick. Är gravplatsen uppenbart vanvårdad kan gravrätten beslutas förverkad, gravrätten återgår då till kyrkogårdsenheten. Kan eller vill gravrättsinnehavaren inte sköta gravplatsen själv, erbjuder kyrkogårdsenheten gravskötsel. Gravrättsinnehavaren är den som ansvarar för att monteringar av stenar och andra gravanordningar är monterade på ett säkert sätt.
Gravrätten är 25 år och blir automatiskt förlängd 25 år från den senaste gravsättningen. Gravrätt går att förlänga.
Vill gravrättsinnehavare överlåta gravrätten till annan person är det möjligt under rätt förutsättningar.
Källa: Svenska kyrkan