Ulrika Scholander är sektionschef på Arbetsmiljöverket i Malmö. Foto: Johanna Olofsson/SVT

Många anmälningar till arbetsmiljöverket under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

145 anmälningar om arbetsmiljön har gjorts sedan pandemin började och fram till september. Flest anmälningar kom in under våren och gällde skyddsutrustning. 

Fram till i början av september har totalt 145 anmälningar från Gävleborg kommit in till Arbetsmiljöverket. Den största delen av anmälningarna från vård och omsorg.

– Vi kan se att det i början handlade väldigt mycket om saknaden av skyddsutrustning. Att man saknade rätt förutsättningar och att man inte hade kunskap om hur man skulle agera på arbetsplatsen för att skydda sig, säger Ulrika Scholander, sektionschef, Arbetsmiljöverket.

Coronaviruset i Gävleborg

Ligger i topp

Gävleborg är ett av de län som ligger högt när det gäller antalet coronarelaterade anmälningar till Arbetsmiljöverket. En av anledningarna, enligt Ulrika Scholander, kan vara att man i länen anmäler på olika sätt.

Vissa anmäler för varje person vid en händelse istället för en gemensam. Men man kan också se ett mönster i hur smittspridningen har varit i landet.

– Det är superallvarligt med de här anmälningarna, att vissa blir väldigt sjuka och vissa har till och med avlidit är ju allvarligt. Det man kan säga om det här viruset är ju att man inte vet vilka som blir sjuka, vi vet att det finns riksgrupper,  men det finns även andra som blivit allvarligt sjuka och det gör det ju till ett allvarligt tillbud, säger hon.

Antalet anmälningar per län:

Blekinge 61

Dalarna 58

Gotland 15

Gävleborg 145

Halland 101

Jämtland 42

Jönköping 152

Kalmar 138

Kronoberg 83

Norrbotten 74

Skåne 169

Stockholm 446

Södermanland 396

Uppsala 53

Värmland 66

Västerbotten 17

Västernorrland 97

Västmanland 105

Västra Götaland 511

Örebro 112

Östergötland 143

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet