Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rebecca Vinsa Mueller, försvarsadvokat. Foto: Stefan Larsson/SVT

15-åringens advokat om dödsskjutningen i Sätra: ”Det finns inga starka bevis”

Publicerad

Tre tonårspojkar – 15, 17 och 17 år gamla – åtalas för mord efter dödsskjutningen i Sätra i november 2022. Enligt åklagaren ska det vid mordtillfället ha varit de båda 17-åringarna som sköt – 15-åringen höll vakt.

– Det har vi teknisk bevisning på att han inte gör, säger 15-åringens advokat Rebecca Vinsa Mueller. 

Enligt åtalet ska tonårspojkarna ha agerat i samförstånd i planerandet och genomförandet av dödsskjutningen. De ska också ha förberett anskaffandet av vapen, kläder och andra föremål.

I stämningsansökan står det att alla tre åtalas för mord, men att bara de två 17-åringarna ska ha varit skyttar vid mordtillfället. 15-åringen ska ha hållit vakt vid infarten till bostadsområdet i Sätra.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

– Det visar positioneringen på hans mobiltelefon att han inte gör vid tiden då mordoffret åker in i Sätra, säger 15-åringens advokat Rebecca Vinsa Mueller. 

Alternativa gärningsmän bortses ifrån

Advokat Rebecca Vinsa Mueller menar att det har presenterats alternativa gärningsmän under utredningen, som skulle fria 15-åringen från misstanke.

– Varför de inte förekommer som misstänkta för mord i det här åtalet blir ett frågetecken från mitt håll, säger hon.

Detta har hänt: Mordet i Sätra i Gävle 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskjutning av 24-åring i Sätra

Mer i ämnet