Flickan som misstänks för mordförsök på sin lillebror på väg in till rätten. Foto: Sandra Fonnisson/SVT

16-årig flicka misstänks för mordförsök på sin lillebror – nu har rättegången startat

Uppdaterad
Publicerad

Försök till mord som delvis var planerat. Det menar kammaråklagare Arek Nowak att den knivattack som en 16-årig flicka misstänkts gjort mot sin 9-åriga lillebror var. Idag inleddes rättegången i Gävle tingsrätt mot det uppmärksammade fallet.

Det var i juli år som den 16-åriga flickan gick till attack mot sin bror som hon satt barnvakt åt när föräldrarna inte var hemma. Efter ett omfattande polispådrag kunde hon gripas samma kväll på centralstationen i Uppsala. Hon har erkänt handlingen men menar att det inte var ett mordförsök.

– Pojken hade ganska omfattande skador där det huvudsakliga våldet riktats mot huvud, säger kammaråklagare Arek Nowak. Våldet har varit livsfarligt och uppsåtet har varit att ta livet av honom menar jag.

Flicka knivhögg bror

Rättegången omges av sekretess och mycket sker bakom stängda dörrar på grund av de inblandades låga ålder. Hennes advokat Tomas Åhlén vill inte uttala sig till SVT Nyheter Gävleborg. Flickan har vistas på ett ungdomshem sedan händelsen och genomgått en sinnesundersökning som visar att hon är frisk.

– Flickan har planerat att rymma hemifrån, säger Arek Nowak. Gärningen har föregåtts av viss planering, men det är svårt att säga i vilken grad det planeras att fullföljas.

Planeringen ska ha bestått i att hon försökt nollställa sin telefon samt haft sönder sin dator enligt åklagaren.

– Det finns indikationer i undersökningen att hennes telefon har fabriksåterställts under eftermiddagen kvällen innan det här hände, säger Arek Nowak. Och in hennes dator kan vi se att hon klickat och sökte på våldsamma inslag på You Tube.

Flickan ska ha använt en kniv, ljusstake och en blomkruka under misshandeln. I bevisningen mot henne finns bland annat loggar på att hon tittat på våldsamma klipp på nätet med bland annat barnmisshandel. Pojken fördes till sjukhus med allvarliga, men inte livshotande skador efter misshandeln.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka knivhögg bror

Mer i ämnet