Foto: SVT/Montage

16-årig flicka åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åriga flicka som i början av juli i år knivhögg sin nioåriga lillebror i Gävle åtalas i dag av åklagaren Arek Nowak. Flickan har suttit på ungdomsanstalt i Stockholmsområdet sedan åklagaren avstått från att begära henne häktad.

–  Den tekniska undersökningen var omfattande och krävde tid. Utredning har i stort sett varit klar sedan september. Det som dröjt är Region Gävleborgs hanterande av röntgenbilder på nioåringens skador som skulle bedömas av en expert, förklarar Arek Nowak, åklagare i målet.

16-åringen kommer under måndagen att bli åtalad för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

Flicka knivhögg bror

Vad kommer hon få för påföljd om hon bedöms skyldig?

– Med tanke på brottets allvarlighetsgrad kan det inte bli något annat än sluten ungdomsvård för henne, säger Arek Nowak till SVT Nyheter Gävleborg.

Greps i Uppsala

Det var i början av juli som händelsen med den 16-åriga flickan och hennes lillebror utspelade sig i en fastighet , strax väster om Gävle.

Larmet kom till Gävlepolisen och efter ett omfattande polispådrag, med bland annat helikopter, så greps hon samma kväll på centralstationen i Uppsala. 

Erkänner mordförsök

Hon häktades inledningsvis i utredningen, misstänkt för mordförsök, men sedan en tid tillbaka är häktningen hävd och hon vistas på ett ungdomshem. Den 16-åriga flickan har erkänt att hon försökt döda sin lillebror.

– Hon har berättat om ett händelseförlopp och beskrivit hur hon utövat våld mot sin lillebror, säger chefsåklagare Ulf Back till SVT Nyheter Gävleborg.

Pojken hade efter överfallet flera skärsår i huvudet och blev också utsatt för våld med olika tillhyggen. Han fördes till sjukhus med allvarliga, men inte livshotande skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka knivhögg bror

Mer i ämnet