En 16-årig flicka misstänks för att ha knivhuggit och försökt döda sin lillebror. Foto: SVT Design/TT

16-åring flicka erkänner attack på lillebror

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åriga flickan från Gävle, som misstänks för att ha försökt att dödat sin nioåriga lillebror har nu erkänt. – Hon har beskrivit hur hon utövat våld mot sin lillebror, säger chefsåklagare Ulf Back.

Flickan misstänks för mordförsök efter en attack på sin lillebror. Han hade flera skärsår i huvudet och blev också utsatt för våld med olika tillhyggen.  

Den nioåriga pojken fördes till sjukhus med allvarliga, men inte livshotande skador. Han är hemma hos sin familj igen.

Familjen bor i strax utanför Gävle.

Erkänner brott

Och nu har den misstänkta 16-åriga flickan erkänt att det var hon som skadat sin lillebror.

– Hon har berättat om ett händelseförlopp och beskrivit hur hon utövat våld mot sin lillebror, säger chefsåklagare Ulf Back till SVT Nyheter Gävleborg.

Varför har flickan gjort det här?

– Jag vill inte riktigt gå ni på det just nu, men hon har lämnat en berättelse med vissa uppgifter, säger Back.

LÄS MER: Misstänkta flickan har förhörts

Greps efter helikopterjakt

Det var lördagskväll den 8 juli, då polisen larmades till en adress strax utanför Gävle. Flickan greps senare vid midnatt i Uppsala efter en polisjakt med bland annat en helikopter.

16-åringen häktades inte för brott, på grund av hennes låga ålder. Hon är nu omhändertagen enligt LVU, Lagen om vård av ungdom, och är placerad på ett ungdomshem.

Utredningen fortsätter

Nu väntar ytterligare förhör och ett sista avslutande förhör med den misstänkta flickan.

– Sedan väntar vi på resultat från NFC. Det är DNA-undersökningar av olika föremål och kläder från brottsplatsen. Det handlar om att kontrollera berättelser från både offer och den misstänkta, säger Ulf Back.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.