En 16-årig flicka misstänks för att ha knivhuggit och försökt döda sin lillebror. Foto: SVT Design/TT

Misstänks ha knivhuggit sin lillebror – häktas inte

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Arek Nowak har nu hävt anhållningsbeslutet kring den 16-åriga flicka från Gävle som misstänks ha knivhuggit sin 9–årige bror, i en ort strax utanför Gävle i helgen.

Det var i lördags vid 23.30-tiden som flickan greps i Uppsala, sedan man hittat hennes nioårige lillebror med allvarliga skador efter ett larm om händelsen. Nu slår åklagaren fast att den misstänkta flickan inte kommer att häktas.

– Jag har bedömt att hon inte behöver vara häktad, och det grundar jag dels på att hon är väldigt ung, men också utifrån att hon inte behöver ha några restriktioner, säger kammaråklagare Arek Nowak till SVT Nyheter Gävleborg

Flicka knivhögg bror

LÄS MER: Flicka gripen efter helikopterjakt

Det vanliga när en så ung person är misstänkt för ett allvarligt brott är att polis och åklagare försöker finna en lösning så att den som är under 18 år kan slippa att sitta på ett häkte.

Den 16-åriga flickan är nu omhändertagen enligt LVU (Lagen om vård av ungdom) och är placerad på ett ungdomshem.

LÄS MER: Misstänkta flickan har förhörts

Arek Nowak vill inte gå in på vad flickan har sagt om det misstänkta mordförsöket.

– Men vi har uteslutit att någon annan än hon kan ha gjort det, säger han, och tillägger att man nu går in i en fas av utredningen där man ska hålla fler förhör med personer i flickans och den nioårige pojkens omgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka knivhögg bror

Mer i ämnet