Sluten ungdomsvård för 16-åringen som knivhögg sin lillebror

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig flicka från Gävleborg döms till ungdomsvård för att ha misshandlat sin lillebror med hjälp av ett väggfäste, en ljustake i metall och en metallkrok.

I somras attackerade den 16-åriga flickan sin nio år gamla lillebror när föräldrarna bett henne vara barnvakt åt pojken.

Under dagen hade hon sökt på våldsamma videoklipp på nätet samt planerat att rymma hemifrån. Nioåringen försökte hindra henne från att rymma och när pojken kom ut från duschen tog storasystern en ljusstake i metall och började slå brodern i huvudet.

Flicka knivhögg bror

Nioåringen lyckades fly till köket och tog tag i en brödkniv, som 16-åringen drog ur händerna på honom. Hon satte sig sedan på hans rygg och fortsatte misshandeln honom genom att slå och trycka ett vasst metallföremål genom huden på hans hals.

Greps samma kväll

Efter misshandeln placerade 16-åringen brodern under en filt och tog sig vidare mot Stockholm. Efter en polisjakt kunde flickan gripas vid tågbytet i Uppsala. Hon hördes sedan och erkände handlingen.

Pojken upptäcktes av sin kompis och fördes till sjukhus med allvarliga sårskador i munnen och händerna, men inga livshotande skador.

Tingsrätten bedömer att ett väggfäste, en ljusstake, en krok i metall, en kniv har använts som tillhyggen vid misshandeln.

Förstod inte allvaret

Flickan åtalades misstänkt för mordförsök men Gävleborgs tingsrätt bedömer att flickan inte hade uppsåt att döda honom. Enligt domen var metallföremålet bara några centimeter ifrån en pulsåder, och om skadats så hade pojken kunnat dö. Tingsrätten anser att det var en slump att föremålet var nära pulsådern för att systern inte hade kunskap om livsfaran.

Flickan ska också ha sagt till pojken att han inte fick säga något till föräldrarna vilket också, enligt tingsrätten, tyder på att hon inte ville mörda pojken.

Döms till ungdomsvård

16-åringen hävdar att de internetsökningar om barnmisshandel hon hade gjort inte hade något att göra med gärningen mot hennes bror.

Flickan döms för synnerligen grov misshandel till sluten ungdomsvård i ett år och ska betala ett skadestånd på 115.000 kronor till brodern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka knivhögg bror

Mer i ämnet