Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar den mördade tonårspojkens mamma och syster om varför de kände sig tvingade att flytta utomlands. Foto: Pontus Lundahl/TT

16-åring mördades i Sandviken – familjen har flytt landet

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan hittades en 16-årig tonårspojke ihjälskjuten på en cykelbana i Sandviken. Fallet är fortfarande olöst. Den mördade pojkens familj har nu flyttat till Storbritannien i rädsla för sin egen säkerhet.

– Man känner sig inte trygg, säger 16-åringens syster.

Kort efter mordet berättade en poliskälla för SVT att ”dådet kom som blixt från klar himmel” och att 16-åringen inte var känd av polisen sedan tidigare. Trots det hade han skjutits ihjäl med flera skott.

Några dagar senare slog polisen fast att mordet har skett inom den kriminella miljön. Enligt uppgifter till SVT Gävleborg började 16-åringen att sälja droger några månader innan han sköts ihjäl.

16-åring ihjälskjuten i Sandviken

Familjen flydde till Storbritannien

Det har nu gått ett år och mordet är fortfarande olöst. Ovissheten och rädslan för sin egen trygghet har blivit för stor för den mördade 16-åringens familj.

De har nu flyttat till Storbritannien.

– Det känns som en nystart. Vi berättade om vår oro för polisen, men de sa att de inte kunde göra så mycket åt saken, säger 16-åringens syster på telefon från deras nya hem.

Polismyndigheten skriver i ett mejl till SVT Gävleborg att de inte kan gå in på detaljerade uppgifter rörande arbetet med brottsoffer och säkerhetsåtgärder kopplat till detta då det rör deras arbetsmetoder.

Hör familjen berätta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring ihjälskjuten i Sandviken

Mer i ämnet