Han kopplas till fyra personer som i början av februari anhölls i samband med en husrannsakan i Gävle, där polisen fick misstankar att det funnits förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Foto: Arvid Jansson/SVT

17-åring häktad för förberedelse till sprängdåd i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

En 17-årig pojke från södra Sverige sitter häktad, misstänkt för delaktighet i förberedelse till en sprängning i Gävle.

Rättelse: I en tidigare version skrev vi att 17-åringen var misstänkt för att ha deltagit i sprängningen i stadsdelen Andersberg i Gävle. Det stämmer inte – han är misstänkt för delaktighet i en annan planerad sprängning. Det är oklart om den kan kopplas till den nationella gängkonflikten.

17-åringen sitter på sannolika skäl häktad för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Han kopplas till fyra personer som i början av februari anhölls i samband med en husrannsakan i Gävle, där polisen fick misstankar att det funnits förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Han är misstänkt för delaktighet i misstankar, men inte i själva dådet, säger åklagare Arek Nowak.

Arek Nowak kan i nuläget inte se att det finns en koppling mellan gripandet av de fyra individerna och sprängningen i Andersberg.

– Det är ett tidssamband som kan tyckas vara intressant men vi ser i nuläget inget som kan koppla de två sprängningarna till varandra.

Misstänkt för stämpling till mord

17-åringen sitter sedan tidigare häktad för bland annat två fall av stämpling till mord och grovt vapenbrott, då i norra Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.