Foto: SVT

18-årsgräns på solarier införs från 1 september

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är här och solbrännan börjar kanske blekna, men att bättra på den på konstgjord väg är inte längre tillåtet för personer under 18 år. Lagändringen träder i kraft 1 september och det här upplevs som ett hårt slag mot solarieföretagarna.

Idag finns ungefär 500 kosmetiska solarier i Sverige och med den 1 september införs 18-årsgräns på dem. Det här innebär att många små solarieföretag som inte har råd att investera i ny teknik eller bemanning för att kontrollera åldern på besökarna, tvingas lägga ned. Det menar solarieägaren Tommy Attar.

– Vi har investerat flera miljoner på att utforma en egen app som med hjälp av mobilt bank-ID kontrollerar våra gästers ålder, säger han.

Vill minska hudcancer

Regeringens avsikt med lagändringen är att minska hudcancerfallen. Cirka 500 människor avlider varje år av av malignt melanom, enligt Socialstyrelsens cancerstatistik och strålning är extra farligt för unga. Forskning visar att hudcancer ökar med 75 procent om man solar solarium regelbundet före 30 års ålder.

Lagändringen innebär att det blir brottsligt att låta någon som är under 18 år sola på ett yrkesmässigt drivet solarium och det är kommunerna som får i uppdrag att kontrollera att lagen efterlevs.

Foto: SVT

– Vi kommer att göra regelbundna inspektioner och vi har även rätt att göra så kallade testköp, då vi försöker få in en minderårig, säger miljöinspektör Chatrin Molin på Norrhälsinge miljökontor i Hudiksvall.

Brott mot lagen kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse.

Sverige inte först

Ett tiotal europeiska länder, däribland Norge och Finland, har redan infört en 18-årsgräns. Och Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar medlemsländerna att införa en sådan. Brasilien och Australien har gått ännu längre och infört ett totalförbud mot ”kosmetiska solarier”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.