Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör advokaten Abd Aljabar Alaabdi berätta om vad som hände under rättegången mot 19-åringen från Hudiksvall. Foto: SVT och LINA MALERS/TT

19-årige Hudikbon ska ha fått 150 000 dollar för mordet

Uppdaterad
Publicerad

Nu berättar advokaten till en av de dömda om hur mordet gick till på Foxtrotledaren Mustafa Benzema Al-Jiburi och om de flera miljoner dollar som skickats runt för att få till mordet.

150 000 dollar, närmare 1,6 miljoner kronor, det är vad den 19-årige Hudikbon ska ha fått för att skjuta Mustafa Benzema Al-Jiburi.

Hotade familjen

– Det här erkände han under rättegången, berättar Abd Aljabar Alaabdi, advokat till 23-åringen som också dömdes.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Enligt advokaten så motiverade 19-åringen mordet med att Benzema hade dödshotat hans familj.

Enligt advokaten och familjemedlemmar har tre personer dömts till döden av den Irakiska domstolen. Utrikesdepartementet har hittills bara kunnat bekräftat att en svensk medborgare har dömts.

Förutom de tre dömda har ytterligare 12 personer varit inblandade i mordkomplotten på olika sätt, säger advokaten. De flesta är misstänkta för olika former av penningbrott. Det ska vara fråga om flera miljoner dollar som varit i omlopp kring mordet, enligt advokaten.

Kommer överklaga

Advokaten berättar också att man planerar att överklaga domen och han räknar med att det kommer ta flera år att få en dom fastställd.

Hör advokaten berätta i videon om fler detaljer kring rättegången mot de tre dödsdömda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet