Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör broderns känslor efter 19-åringens dödsdom. Hans citat har lästs in av en annan person av säkerhetsskäl. Foto: SVT

Brodern bekräftar: 19-åringen från Hudik dömd till döden

Uppdaterad
Publicerad

Det är 19-åringen från Hudiksvall som dömts till döden i Irak för mordet på Mustafa ”Benzema” Aljiburi. Det bekräftar 19-åringens bror. Något som Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Under torsdagen bekräftade Utrikesdepartementet att minst en person har dömts till döden i Irak och enligt uppgifter till SVT har alla tre personer som suttit frihetsberövade för mordet dömts till döden, något som inte har bekräftats av UD.

Brodern: Skakande och förfärligt

19-åringens bror säger till SVT Gävleborg att han under torsdagen fick ett samtal från UD som berättade att det var hans broder som dömts till döden.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

– Jag kunde inte hitta igen mig själv så det var väldigt skakande och förfärligt alltihopa, berättar han.

Bristfällig information från svenska myndigheter

Familjen har inte haft kontakt med 19-åringen sedan han åkte ner till Irak den 6 januari. Brodern tycker att informationen från Utrikesdepartementet och Svenska ambassaden i Irak varit bristfällig.

– De ringer till mig och ger mig ett chockbesked att min bror är dömd till döden men att de inte kan besvara mina tusen frågor som det är okej att ha för att jag precis fått ett förfärligt besked. Det tycker jag är helt katastrofalt.

19-åringen ska inte heller fått ett juridiskt ombud och varit helt ovetandes om vad han står misstänkt för under utredningens gång, enligt de uppgifter som brodern har fått ta del av.

– Jag är helt med på att min bror får avtjäna sitt straff, till exempel i fängelse. Att han får sitta i resten av sitt liv och ruttna, det spelar ingen roll. Det jag bryr mig om är att han inte ska avlivas. Han måste ju leva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet