Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Gävleborg har kartlagt 19-åringens väg in i kriminaliteten – från den första kontakten med droger till gripandet i Irak. Foto: Sociala medier

Från fotbollstalang till mordmisstänkt – 19-åringens väg in i kriminaliteten

Uppdaterad
Publicerad

En extrovert kille med en fotbollstalang som ofta fick vara lagkapten – nu riskerar 19-åringen dödsstraff i Irak, misstänkt för att ha skjutit ihjäl gängtoppen Mustafa ”Benzema” Aljiburi. SVT har kartlagt hans väg in i kriminaliteten och månaderna innan han grips i Irak – då han återkommer till Hudiksvall och extrajobbar på en restaurang.

I december 2022 döms han till sluten ungdomsvård för grovt vapenbrott och flera fall av narkotikabrott.

Extrajobbar under hösten: Bra anställd

När han friges under hösten återvänder han till Hudiksvall. Då extrajobbar 19-åringen på en snabbmatsrestaurang.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

– Han var en bra anställd, som kom i tid och skötte sig. Han var bra mot både kunder och personal, berättar ägaren.

Flera personer SVT varit i kontakt med berättar att de ser 19-åringen i Hudiksvall vid olika tillfällen vid årsskiftet. En person säger sig ha sett honom så sent som i början av januari.

Riskerar dödsstraff efter gripandet

Den 7 januari, bara veckor efter att han extraknäckt på restaurangen, anländer han till Irak. Dagen efter grips han, misstänkt för att ha skjutit ihjäl gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi.

Enligt irakisk media och experter SVT intervjuat har myndigheterna inga planer på att lämna ut honom till Sverige och vill döma honom enligt irakisk lag – där han riskerar dödsstraff.

Flytten, fotbollen och första kontakten med droger – i klippet ovan har SVT kartlagt 19-åringens väg in i kriminaliteten och månaderna innan gripandet i Bagdad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den irakiske journalisten Hadi Jalo Marei om mordet på Mustafa ”Benzema” Aljiburi. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet