Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hanna Paradis, nationell kommenderingschef, om hur polisen jobbar framåt för att förhindra en ny våldseskalering efter mordet på gängledaren Mustafa Aljiburi ”Benzema” i Irak. Foto: TT/SVT

Polisen befarar ny våldsvåg efter mordet på Foxtrot-ledaren Mustafa Aljiburi i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på svenske gängledaren Mustafa Aljiburi, känd som ”Benzema”, i Irak finns det enligt polisen risk för hämndaktioner i Sverige.

– Vi vidtar proaktiva åtgärder för att se till att det inte blir en våldseskalering, säger Hanna Paradis, nationell kommenderingschef.

Den tidigare ledargestalten inom det kriminella nätverket Foxtrot ska under måndagen ha skjutits ihjäl i Iraks huvudstad Bagdad.

Polisen har ännu inte kunnat bekräfta uppgifterna men förbereder sig samtidigt för hämndaktioner, inte bara i Stockholm, utan hela Sverige.

– Vi behöver rikta våra operativa åtgärder där vi tror att vi kommer att få störst problem och våldsbrott i den här kontexten. Vi vidtar proaktiva åtgärder för att se till att det inte blir en våldseskalering.

”Kommer vidta åtgärder”

Gängvåldet i Sverige, inte minst i Stockholmsområdet, eskalerade under 2023 efter interna konflikter inom det kriminella nätverket.

– Vi vet att våldet drivs av en rad olika saker, ekonomi, narkotika men också till viss del hämnd. Vi bedömer hur händelseutvecklingen kan komma att bli och är det så att vi bedömer att det finns risk för hämnd kommer vi vidta proaktiva åtgärder för att det inte ska ske.

Våldskapital utomlands utmaning för polisen

Om måndagens dödsskjutning av Mustafa Aljiburi i Irak kommer leda till fler våldsbrott i Sverige är för tidigt att säga, enligt Hanna Paradis.

– Flera av våra nätverk har ett högt våldskapital och vi har också sett under året att flera väljer att befinna sig utomlands. det är en del av den problembilden som vi jobbar med för att brottsbekämpa.

Enligt uppgifter till SVT ska tre personer ha gripits i Irak misstänkta för inblandning i mordet på Aljiburi i Bagdad. En av dem är en man i 20-årsåldern, hemmahörande i Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.