Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var som boende i Hudiksvall som Benzema begick sina första dokumenterade brott. Foto: privat/SVT

Så började Mustafa ”Benzema” Aljiburi brottets bana som Hudikbo

Uppdaterad
Publicerad

Långt innan Mustafa Aljiburi blev känd som en av Foxtrotnätverkets frontfigurer under alias ”Benzema”, drev han ett gatukök i Hudiksvall. Och det var under svårigheterna att få ruljans i det, som han frestades att ta klivet över till brottets bana.

Efter avslutade gymnasiestudier flyttade Mustafa Aljiburi upp till Hudiksvall från Upplands Väsby och köpte ett gatukök tillsammans med en kompis, vilket Sveriges Radios podd Dagens Eko var först med att berätta.

Det var också som boende i Hudiksvall som han begick sina första dokumenterade brott i form av olovlig körning och rattfylla.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Återfallsrisken bedöms som begränsad

Men de brott som han kom att dömas för var två fall av mordbrand, vilka han erkänt. I den första domen kan man läsa att “tingsrätten gör bedömningen att risken för återfall från Mustafa Aljiburis sida i allvarlig brottslighet är begränsad.“

Mustafa Aljiburi kom att bli gängledaren Rawa Majids högra hand inom Foxtrotnätverket. I januari sköts han ihjäl i Irak, där han var bosatt.

I videon: SVT:s reporter förklarar Benzemas tid i Hudiksvall där han bodde och drev ett gatukök

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet