Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trafikpolisen övermannade snabbt skytten” – hör vittnet berätta om dödsskjutningen i Irak. Foto: Cornelia Schauermann

Svenske torpeden inspärrad på hemlig plats efter mordet på ”Benzema” i Irak

Uppdaterad
Publicerad

I samma stund som 19-åringen greps för dödsskjutningen av gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi tog den irakiska säkerhetspolisen över utredningen – nu vet bara de var han hålls inspärrad.

Fallet är känsligt för myndigheterna i landet som vill statuera exempel.

– Den misstänkte kom till Irak med uppsåt att mörda och då ingår dödsstraff i straffskalan, säger inrikesministerns talesperson Miqdad Miri.

19-åringen landade i Bagdad den 7 januari, dagen innan dödsskjutningen av Mustafa Aljiburi. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska han ha rest med fem andra personer. Mordet skedde i förorten Amiriya, mellan centrala Bagdad och den internationella flygplatsen.

När SVT träffar en av de ansvariga poliserna i Amiriya berättar han att lokala styrkor snabbt var på plats, men att gripandet skedde av en trafikpolis som arbetade i området.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

”Vi blev alla chockade”

Normalt skulle 19-åringen ha förts till en av de lokala polisstationerna. Istället hölls han kvar på platsen i en knapp timme tills säkerhetspolisen kom till platsen. Vittnesuppgifter ger bilden av ett iskallt och planerat mord.

– Jag satt i min bil och såg hur en förare klev av sin moped. Trafiken stod nästan stilla. Med hjälmen på rörde han sig fram genom trafiken och öppnade eld mot ett fordon. Vi blev alla chockade och försökte fly, berättar Mahdi Alabwdi, en av många hundra som bevittnade skjutningen.

Känsligt fall

Brottet väcker starka känslor i Irak av flera skäl. Det är ytterst ovanligt att utlänningar reser till Irak för att mörda. Fallet är känsligt för myndigheterna eftersom mordet inträffade i ett skede när irakisk polis kraftsamlar mot den organiserade narkotikabrottsligheten i landet.

– Drogbekämpningen är ett av våra viktigaste uppdrag och därför hamnar utredningen hos säkerhetspolisen för att vi ska förhindra att droghandeln och våldet får fäste här, säger inrikesministerns talesperson Miqdad Miri.

19-åringen ska ha haft hjälp med att skaffa vapen och bostad i samband med mordet. Två andra svenska medborgare har också gripits misstänkta för delaktighet – och fler kan komma att gripas lokalt, berättar polisen i Amiriya.

SVT har sökt 19-åringens familj i Sverige, som inte vill kommentera utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet