Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagarmyndigheten kommer inte att begära utlämning för den mordmisstänkte 19-åringen från Hudiksvall i Irak. Foto: Privat

Mordmisstänkte 19-åringen från Hudiksvall begärs inte utlämnad från Irak

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man från Hudiksvall är gripen i Irak, misstänkt för mordet på en högt uppsatt svensk gängledare i Bagdad. Enligt åklagarmyndigheten kommer 19-åringen inte att begäras utlämnad till Sverige.

Totalt är tre personer gripna för inblandning i mordet. En av dem– en 19-åring från Hudiksvall – misstänks att ha utfört mordet.

19-åringen är svensk medborgare, men kommer för den sakens skull inte nödvändigtvis att bli utlämnad till Sverige.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Åklagarmyndigheten begär inte utlämning

Vem som begär utlämning till Sverige beror på vilket skede i rättsprocessen som en person befinner sig i. Innan en person prövats rättsligt, är det i första hand åklagarmyndigheten som begär utlämning.

Något som inte är aktuellt i 19-åringens fall, menar kammaråklagare Christer Sammens.

– Det skulle i så fall vara om det fanns en misstanke om brott i Sverige och att vi vill ha hem honom för lagföring. Jag ser inte att det finns någon grund för oss att begära honom utlämnad.

Advokat: ”Inga befogenheter alls”

19-åringens egna möjligheter att begära utlämning är små, menar hans tidigare advokat Saba Razavi.

– Vi har i princip inga befogenheter alls. Det vi kan göra är att sätta press på svenska staten genom påverkanskampanjer. Det finns flera uppmärksammade exempel på det, som exempelvis i fallet med Dawit Isaak. Det är ungefär så långt vår makt sträcker sig.

Irakisk domare: ”Kommer knappast utlämnas”

I och med att dödsskjutningen skedde i Irak kommer 19-åringen att dömas enligt irakisk lag. Det menar juridiskt kunniga personer i Irak som SVT har varit i kontakt med.

– Straffet kan bli döden, säger Munir Haddad, fd domare i Irak.

Kommer han att utlämnas till Sverige?

– Knappast. Myndigheterna utlämnar nog inte honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet