Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pappan till en av de dömda, som försökte vara med under rättegången men stoppades. Foto: SVT

UD bekräftar: Svensk dömd till döden för mordet på ”Benzema”

Uppdaterad
Publicerad

UD bekräftar att en svensk medborgare har dömts till döden för mordet på ”Benzema” i Irak. De undersöker samtidigt uppgifter om att två andra svenskar har fått samma straff.

Tre svenska män greps i Irak misstänkta för inblandning i mordet på Mustafa ”Benzema” Aljiburi som sköts ihjäl i Bagdad i januari.

En källa inom domstolsväsendet i Irak uppger för SVT att samtliga personer har dömts till döden. SVT har även varit i kontakt med familjemedlemmar till en av de dömda männen, som säger samma sak.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

UD uppger att Irakiska myndigheter har bekräftat att en svensk medborgare har dömts till döden.

”Det finns uppgifter om att ytterligare en eller två svenskar ska ha fått samma straff. Dessa uppgifter har inte kunnat bekräftas” skriver UD:s presstjänst till SVT Nyheter.

Ledargestalt i Foxtrot

En irakisk toppdiplomat i Sverige kallades upp till UD på torsdagen.

”Vid mötet framfördes Sveriges protester mot att svenskar i Irak dömts till döden och krav på att dödsstraff inte ska verkställas”, meddelande Sveriges utrikesminister Tobias Billström i ett skriftligt uttalande.

Mustafa Aljiburi sköts ihjäl med flera skott på en vältrafikerad väg i Bagdad den 9 januari. Han var en av ledargestalterna i det kriminella nätverket Foxtrot som varit inblandat i flera våldsdåd i Stockholmsområdet.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att en man i 20-årsåldern från Hudiksvall greps i samband med mordet på Mustafa Aljiburi, misstänkt för att ha avlossat skotten.

Det är oklart vem av de tre männen som UD bekräftar har dömts till döden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Cornelia Schauermann

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet