Den misstänkte dubbelmördaren under häktningsförhandlingarna. Till läkare har han berättat om tankar på att döda elever. Foto: Mats Andersson/TT

Misstänkte mördaren jobbade som lärare – ”Funderade på att döda elever”

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte dubbelmördaren arbetade som lärarvikarie vid en skola i Hälsingland. Till läkare har han uppgett att han funderat på att döda elever, men låtit bli det för att slippa åka fast.

Under rättegången mot den misstänkte dubbelmördaren stängdes allmänheten ute, men förhöret med honom spelades in av tingsrätten och är nu offentligt – hör i inslaget här ovanför när han pressas av åklagare Christer Sammens om att hans DNA finns på mordplatsen.

Arbetade med barn

20-åringen som är misstänkt för dubbelmordet i Råbo, norr om Hudiksvall, har arbetat som lärarvikarie vid en skola i Hälsingland. När han under hösten 2016 söker hjälp för psykiska besvär, eftersom han uppger sig känna en lust för att döda andra människor, får han flera frågor om hur han ser på att arbeta med barn.

Dubbelmord i Hudiksvall

Ville inte åka fast

En läkare vittnar om att 20-åringen har svarat ”ja” på frågan om han har några tankar om att göra något mot sina elever.

– Han funderade en hel del på att döda elever, men gjorde det inte på grund av att han inte ville åka fast, säger läkaren i polisförhör.

När en annan läkare som samtalar med 20-åringen, som även då berättar om sina tankar på att döda andra människor, frågar hur han hanterar dessa tankar när han arbetar på skolan, svarar 20-åringen att det inte var lätt att hantera tankarna. 20-åringen ska också ha uppgett att han förstod att tankarna var fel.

20-åringen uppger dock till en tredje läkare att han inte har någon önskan om att skada barn.

Rektorn visste inget

När SVT når rektorn för skolan där 20-åringen jobbade, är denne ovetandes om vilka tankar 20-åringen bar på. Hör rektorns reaktion i inslaget här ovanför.

Rektorn hade begärt utdrag ur 20-åringens belastningsregister, som visade att han inte dömts för några brott innan han började arbeta.

Sekretessen är stark

På Region Gävleborg kan man inte kommentera det enskilda fallet, men enhetschef Elin Rosengren säger att möjligheterna att informera polis eller arbetsgivare om en patient uttrycker tankar om att skada andra människor begränsas av patientsekretessen.

– Misstänker man att brott är å färde, då pratar man om allvarliga brott som i princip är påbörjade i planeringsstadiet eller att man ser att någon är på väg att mörda någon annan eller så då har vi skyldighet att bryta vår sekretess. Inte att man har tankar om att skada andra för det kan ingå i för många sjukdomstillstånd.

Är det vanligt att patienter uttrycker att de vill döda andra?

– Nej, det skulle jag inte säga att det är vanligt, men det förekommer.

Ovanligt med tvångsvård

Med anledning av dådet i Råbo har Region Gävleborg gjort en internutredning av psykiatrivården kring 20-åringen, och man har för avsikt att Lex Maria-anmäla sig själv till Inspektionen för vård och omsorg för att få en extern granskning av fallet.

Elin Rosengren, enhetschef för vuxenpsykiatrin, säger att det generellt är lätt att vara efterklok när tragiska händelser inträffar, men att det till exempel är svårt att tvångsvårda någon som enbart har tankar om att skada andra.

– Lagstiftningen betonar faran mer sig själv och sitt eget liv. Det är inte som en samhällsskyddande instans. Det är viktigt att betoningen ligger på faran för sig själv i lagstiftningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Hudiksvall

Mer i ämnet