TV: Dubbelmordet i Råbo – på en minut Foto: SVT

20-årig man åtalas för dubbelmord i stugområde

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige man som är häktad, misstänkt för det brutala dubbelmordet i Råbo, strax norr om Hudiksvall åtalades idag vid Hudiksvalls tingsrätt. Han är misstänkt för att på kvällen den 22 december i fjol ha dödat en 71-årig kvinna och en 62-årig man.

Enligt åklagare Christer Sammens, som lämnat in åtalet till Hudiksvalls tingsrätt under onsdagsmorgonen, så är det ett väl underbyggt åtal.

– Jag anser att bevisningen är oerhört stark, med den tekniska utredningen, spår och vittnesuppgifter, säger Christer Sammens till SVT Nyheter Gävleborg.

Dubbelmord i Hudiksvall

Han menar också att utredningen visserligen har tagit relativt lång tid, men att utredningsläget varit gott, då man redan från början var säkra på att man gripit rätt person. Men den 20-årige mannen har själv inte samarbetat med polisen under förhören.

– Han har inte erkänt någonting, säger Christer Sammens.

Polisjakt efter mördaren

Det var kvällen den 22 december som larmet kom till polisen i Hudiksvall om att en man trängt sig in i ett hus i den lilla byn Råbo strax norr om Hudiksvall.

Samtalet kom från den 62-årige man som sedan hittades med dödliga skador tillsammans med en granne, en 71-årig kvinna, även hon svårt skadad. Båda avled kort efter att de hittats av polis.

Ett stort antal poliser sattes omgående in i jakten efter den person som begått morden. Man arbetade med helikoptrar, och så småningom också med hundar i sina försök att hitta förövaren.

Bland annat hittades kraftiga blodspår längs en väg i närheten, spår som man misstänkte kom från den då okände mördaren.

Greps på sjukhus

Sökandet under natten och den påföljande dagen gav inget resultat, men under eftermiddagen kom uppgifter om en skadad man som tagit sig till Hudiksvalls sjukhus för att få vård för skärskador. Den nu misstänkte 20-åringen greps där av polis och anhölls på kvällen.

20-åringen har hela tiden nekat till att ha något med morden att göra. Detta trots att det, enligt åklagare och polis, finns vittnen som placerar honom i närheten av mordplatsen kvällen 22 december, och trots att man säkrat DNA-spår från honom på mordplatsen.

Tingsrätten i Hudiksvall häktade senare 20-åringen, på sannolika skäl misstänkt för de båda morden.

Historia av psykisk sjukdom

Mannens försvarare Jan Nyman säger att han inte är förvånad över tingsrättens beslut att häkta hans klient, och beslutet man tog om att genomföra en psykiatrisk undersökning.

– Det är bra med en psykiatrisk undersökning. Han har en historik med psykisk sjukdom, säger Jan Nyman till SVT Nyheter Gävleborg.

Jan Nyman säger också att mannen är väldigt omtumlad.

– Han är ju tidigare ostraffad.

Motivet är okänt

Utredningen har nu slutförts och kammaråklagare Christer Sammens kommer under onsdagsförmiddagen att presentera det åtal som hävdar att den 20-årige mannen är den person som mördade en 62-årig man och en 71-årig kvinna strax före jul.

– Han har ju inte erkänt någonting, så vi vet ännu inte varför de här personerna blev offer, säger Christer Sammens, åklagare i målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Hudiksvall

Mer i ämnet