Stora Enso äger sågverket i Ala. Foto: TT

23 varslas på Ala sågverk i Ljusne

Publicerad

Drygt 110 personer har en tillsvidareanställning på Ala sågverk i Ljusne. Nu varslas 23 av dem. Stora Enso gör strukturella förändringar för att behålla lönsamheten.

Förberedelserna för sämre tider på Stora Enso har pågått i ett år, enligt företagets vd Karl-Henrik Sundström. Under februari rullar företaget ut ett antal åtgärder för att sänka sina kostnader.

23 hotas med uppsägning

En av åtgärderna är att varsla motsvarande 35 anställda vid sågverken Ala i Sverige och Imavere i Estland. 23 av dem varslas på arbetsplatsen i Ljusne, Söderhamn.

– Vi gör dels förbättringsåtgärder. Vi ser investeringar framåt. Men vi ser också lägre beläggning framåt i vår komponentfabrik så vi kommer behöva ta bort ett skift där, säger Christer Rosén, platsansvarig.

”Oroligare framåt”

Vad orsakar varslet?

– Det har varit några goda år nu men vi ser starka tendenser på att det kommer bli lite oroligare framåt, säger Christer Rosén.

Är detta ett varsel i raden av många?

– Det är för tidigt att säga. Men vi gör ju detta för att bättre kunna möta framtiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer