33 miljoner satsas på Wij förskola i Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

Wij förskola i Ockelbo ska renovera och byggas ut för första gången sen det byggdes på mitten av 70-talet. Trots miljonsatsningen kommer barngrupperna inte att minskas.

Det främsta målet med renoveringen och nybygget av Wij förskola är att samla alla barn som tillhör förskolan under samma tak och stänga ned två tillhörande avdelningar, Mumin och Smultronet, som idag ligger i andra lokaler.

Men trots att Ockelbo kommun har avsatt totalt 33 miljoner kronor för renoveringen så kommer barngrupperna inte att kunna minskas, barngrupper som idag ligger långt över Skolverkets riktlinjer vad gäller antal barn.

– Utifrån att det föds mycket barn i Ockelbo så kommer vi inte kunna minska barngrupperna nämnvärt om någonting alls, säger förskolechefen Pia Holmström.

För många barn i grupperna idag

Pia Holmström berättar vidare att utbildnings- och kulturnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att göra en ny översyn av förskolorna i Ockelbo, både vad gäller verksamhetens innehåll men också barngrupperna utifrån Skolverkets riktlinjer. Enligt riklinjerna ska barngrupper mellan 4-5 år vara 9-15 barn, på Wij förskola är det omkring 20 barn.

Skolan väntas öppnas senhösten 2019

De yngre barnen har flyttats till Mumin och Smultronet och de äldre barnen flyttades till Kaplansgården som tidigare varit ett boende för ensamkommade flyktingungdomar.

Om ett år väntas den nya förskolan vara färdigbyggd med en hel del förändringar.

Hör kommunalrådet Magnus Jonsson (S) om varför barngrupperna inte minskar i samband med satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.