Magnus Jonsson (S) är kommunalråd i Ockelbo kommun sedan 12 år. Han hoppas på fyra år till. Foto: Emma Åhlström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD utmanar starka S om Ockelbobornas förtroende

Publicerad

Socialdemokraterna är stora och starka i Ockelbo kommun. Vid förra valet fick partiet 46,5 procent av Ockelbobornas röster. I år finns det en utmanare när det kommer till väljarnas förtroende och det är Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna styr i dag Ockelbo kommun tillsammans med Centerpartiet via ett valtekniskt samarbete. Ett samarbete som båda vill fortsätta med och som gör att partierna tillsammans har klar majoritet i fullmäktige. 20 av 31 mandat.

– Om man ska vara lite stolt, men ändå ödmjuk, vi levererar det vi går till val på, säger Magnus Jonsson (S), kommunalråd sedan 12 år. Han nämner bland annat den stora investeringen kring nya Perslundaskolan, ett nytt trygghetsboende och bättre kollektivtrafik.

”Handlar om trovärdighet”

Sverigedemokraterna fick redan förra valet många av ockelbornas röster och är kommunens andra största parti på knappt 16 procent.

– Jag tror att valet kommer att handla om trovärdighet. De frågor vi har påtalat länge, som otryggheten i samhället och resursbristen i välfärden, det är viktiga frågor som påverkar väljarna, säger Liz Zachariasson (SD), kandidat till kommunfullmäktige.  

Svårt att få inflytande

De övriga partierna i kommunen är små. De fick mellan 7-2 procent av rösterna förra valet och i år ställer inte ens Liberalerna upp i kommunvalet.

Och oavsett hur många röster Sverigedemokraterna får den 9 september, blir det svårt att få något riktigt inflytande över de stora viktiga frågorna. 

– Jag kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det kommer jag aldrig att göra, säger Magnus Jonnson (S).

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Folkmängd: 5 919 invånare

Arbetslöshet: 320 personer 

Vanligaste yrke: 

Kvinnor – Skötare, vårdare och personliga assistenter m.fl.

Män – Smeder och verktygsmakare m.fl.

Utpendling: 1067 personer

Källa: Ockelbo kommun

Valresultat 2014

Socialdemokraterna: 46,46 % – 15 mandat

Sverigedemokraterna: 15,80% – 5 mandat

Centerpartiet: 15,02% – 5 mandat

Moderaterna: 6,97% – 2 mandat

Folkpartiet/Liberalerna: 4,98 % – 2 mandat 

Vänsterpartiet: 4,49% – 1 mandat

Miljöpartiet: 3,98% – 1 mandat

Kristdemokraterna: 1,99% – 0 mandat

Källa: Valmyndigheten 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Gävleborg

Mer i ämnet