På Forsbacka biogasanläggning omvandlas regionens matavfall till fossilfri biogas. Foto: SVT

40 miljoner extra till Gästrike Ekogas får vänta ett tag till

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut om de 40 miljoner extra som Gästrike Ekogas AB behöver. Beslutet blir framskjutet, det beslutade kommunfullmäktige i Gävle på måndagsförmiddagen.

Det handlar om Forsbacka biogasanläggning där regionens matavfall omvandlas till fossilfri biogas. Gas som ska hamna i tanken hos bussar, sopbilar, taxin och privatpersoner bland annat.

En anläggning som har underskott i kassan. Kommunstyrelsen hade yrkat bifall för att ge Gästrike Ekogas 40 miljoner kronor i ett ägartillskott från Gävle Energi och Gästrike återvinnare för att överleva.

Infekterad debatt på KF

Något som majoriteten S, L, MP och C också ville. Men efter en stundtals infekterad debatt tog ärendet en oväntad vändning och blev återremitterat med en så kallad minoritetsåterremiss. Moderaternas kommunalråd i opposition William Elofsson, ville ha mer svar och fick med sig 23 ledamöter och därmed den tredjedel som behövdes för en minoritetsåterremmiss.

Gästrike ekogas som ägs av Gävle kommun via bolaget Gävle Energi och Gästrike återvinnare är ett förbund av fem kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.