Helene Åkerlind (L), Jörgen Edsvik (S) och Åsa Lång Wiklund (S) berättar om budgeten inför 2020. Foto: SVT/Anders Sundin

70 miljoner saknas i Gävle: ”Kommer inte höja skatterna”

Uppdaterad
Publicerad

Barnaskarorna ökar och allt fler blir äldre – de ökade kostnaderna slår hårt mot Gävle kommuns budget för 2020. Skattehöjningar och neddragning av personal är dock inte aktuellt i nuläget.

Skatter, skola och säkerhet. Punkterna var många när Gävle kommuns budget för 2020 presenterades under måndagen.

– Vi har aldrig haft så mycket pengar som nu, men heller aldrig haft större kostnadsökningar, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S)

”Inte höja några skatter”

Drygt 70 miljoner kronor saknas inför nästa år och många nämnder dras med underskott eller utökade kostnader. Kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S) pekar på att Gävle kommun kommer att omprioritera och ta ett ökat centralt ansvar för att sänka kostnader.

– Vi kommer inte att lägga några varsel eller höja några skatter, förklarar hon.

”Lärare ska få vara lärare”

Under budgetpresentationen meddelades det även att Gävle kommun skjuter till 31 miljoner kronor för att hantera de ökade barnaskarorna. Och trots de ökade kostnaderna menar kommunalrådet Helene Åkerlind (L) att skolan kommer få ökade statsbidrag och att fokus kommer att ligga på att lärare just ska få vara lärare. 

– Det viktigaste är att våra lärare ska få vara lärare. Vi kommer att ta emot statsbidrag som innebär att vi kommer få lärarassistenter för att få stöd och hjälp i undervisningen, säger Helene Åkerlind (L).

Kameror och ordningsvakter

Med budgeten 2020 ingår även ett så kallat trygghetspaket. Och både kameror och ordningsvakter kan bli aktuellt framöver.

– Vi tror att det behövs vissa åtgärder för att göra offentliga miljöer trygga för gävleborna. Bland annat kan kameror sättas upp vid torg, centrumdelar samt stråk där det begås brott, säger Jörgen Edsvik (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.