Efter infekterad debatt – nu höjs avfallstaxan. Foto: SVT/TT

Nu är det klart – Gästrike återvinnare höjer avfallstaxan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en infekterad debatt i kommunfullmäktige i Gävle under måndagen är det nu klart att avfallstaxan hos Gästrike återvinnare höjs.

Det var i kommunfullmäktige i september som majoritetens (S, MP, L och C) förslag om att höja soptaxan blev återremitterad eftersom M och SD ville att det skulle utredas vidare när de ansåg förslaget vara ofullständigt.

Bland annat menar Moderaterna att de som själva komposterar sitt matavfall blir bestraffade eftersom de kommer att få en höjning och att det egentligen handlar om att förse Gästrike ekogas med brännbart avfall. SD kallar det också för straffavgifter för kunder som tar reda på sitt egna matavfall.

– Man försöker dölja vad det egentligen handlar om, allt är styrt mot Gästrike ekogas och dess fördelar, sa bland annat Pekka Seitola (M).

– Vi slänger i dag massor med saker som vi inte borde, att höja taxan är ett medel att få människor att sopsortera mer, sa Emelie Lejon (MP) som ersatte Theresé Metz (MP), Gästrike återvinnare ordförande, som var sjuk.

I Gästrike återvinnare ingår Gävle, Sandviken, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby.

Några exempel, avgifter från 2020

Grundavgift, fast avgift för alla fastighetsinnehavare

En- till tvåbostadshus: 1 300

Radhus: 1 100

Abonnemang sorterat, två kärl ingår, ett kärl för restavfall, storlek...

140 liter

Varannan vecka: 1 095

190 liter

Varannan vecka: 1 422

...och ett kärl för matavfall

140 liter

Varannan vecka: 1 095

190 liter

Varannan vecka: 1 422

Abonnemang osorterat, ett kärl ingår, storlek:

140 liter

Varannan vecka: 3 286

190 liter

Varannan vecka: 4 267

Källa: Gästrike återvinnare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.