Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det var väntat”. Mattias Eriksson Falk och SD får rätt – beslut om Gästrike Ekogas upphävs.

SD får rätt – beslut om Gästrike Ekogas upphävs

Uppdaterad
Publicerad
Sverigedemokraterna överklagade Gästrike återvinnares fullmäktigebeslut om att skjuta till drygt 20 miljoner kronor till Gästrike Ekogas AB. Nu ger förvaltningsrätten i Falun SD rätt och häver beslutet.

– Jag är inte förvånad, det var stora brister i beslutet som fick tas både en och två gånger, säger Mattias Eriksson Falk (SD).

Det var i våras som som Gästrike återvinnare beslutade att skjuta till de dryga 20 miljonerna när deras bolag Gästrike Ekogas hamnat i ekonomiska problem. Kommunstyrelsen i Gävle yrkade då bifall för att ge Gästrike Ekogas totalt 40 miljoner kronor i ett ägartillskott, både från Gävle Energi och Gästrike återvinnare för att överleva.

Något som majoriteten S, L, MP och C i kommunfullmäktige också ville. SD, M och KD motsatte sig det hela med bland annat flera krav på återremisser.

SD överklagade beslut

Mattias Eriksson Falk, kommunalråd i opposition för SD, vände sig då till förvaltningsrätten och krävde att Gästrike återvinnares fullmäktigebeslutet skulle upphävas, och nu får han alltså rätt.

– Beslutet har inte tillkommit i laga ordning och det skulle vara märkligt om den politiska ledningen i Gästrike återvinnare tror att man kan sätta sig över kommunallagen på så sätt som skett vid två tillfällen nu i denna fråga, säger Mattias Eriksson Falk.

Ser du det här som en politiskt seger?

– Jag ser det som en seger för demokratin.

Gästrike Ekogas ägs av Gävle kommun via bolaget Gävle Energi och Gästrike återvinnare är ett förbund av fem kommuner.

Ordförande Therese Metz (MP) är ordförande i Gästrike Ekogas och medger att de gjort fel och att de ska rätta till de brister som fanns vid handläggningen förra gången. Men är ändå kritisk mot Sverigedemokraterna.

– Det här är ett rättshaveristiskt beteende, vi har som politiker betalt för att fatta beslut och komma fram till saker. Det här är bara ett sätt för dem att försena processen, säger hon.

Men Förvaltningsrätten i Falun har ju gett dem rätt?

– Vi kommer att rätta till felet, men beslutet kommer att bli det samma och då har det bara kostat tid och skattepengar, säger Therese Metz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer