E

Klubbat: 40 miljoner extra till Gästrike Ekogas

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bolaget Gästrike Ekogas AB, som bland annat säljer biogas till stadsbussarna i Gävle, behöver mer pengar. Och i dag, måndag, klubbade kommunfullmäktige ett beslut som skjuter till 40 miljoner kronor extra till bolaget.

Det handlar om Forsbacka biogasanläggning där regionens matavfall omvandlas till fossilfri biogas. Gas som senare hamnar i tanken hos bussar, sopbilar, taxin och privatpersoner bland annat.

Infekterad debatt på KF

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i mars var debatten om Gästrike Ekogas AB stundtals infekterad och det slutade då i en så kallad minoritetsåterremiss. Moderaternas kommunalråd i opposition William Elofsson, ville ha mer svar kring den extra finansieringen och fick med sig 23 ledamöter.

Under måndagen klubbades dock beslutat att skjuta till 40 miljoner kronor. SD begärde återremiss igen och M och KD röstade nej.

Gästrike Ekogas ägs av Gävle kommun via bolaget Gävle Energi och Gästrike återvinnare är ett förbund av fem kommuner.

Hör kommunfullmäktiges partirepresentanter från båda sidorna i debatten; M och MP, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.