• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

73-åringen bestiger Järvsöklack – varje dag

Det är kanske inte alla som bestiger ett berg varje dag för att må bra. SVT Nyheter Gävleborg har hängt med 73-årige Jan Eriksson som går upp för Järvsöklack varje morgon. Det har inte bara fått honom att rasa i vikt, han har dessutom blivit av med sina ryggproblem.

Dimman ligger som en lurvig mössa över Järvsöklack denna höstmorgon. Vi har bestämt träff med Jan Eriksson vid foten av berget som har sin topp på 390 meter över havet. Stigen upp är ungefär 1400 meter. Inte så lång sträcka kan tyckas, men den är bitvis mycket brant och med steniga partier där man får vara noga med var man sätter fötterna.

De flesta kanske inte väljer att bestiga ett berg när man vill motionera, men för Jan Eriksson är det alldeles för trist och tråkigt att gå längs en vanlig väg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

– Jag tar den här vändan upp på Järvsöklack varje morgon. Det är en lagom motionsrunda tycker jag. Sedan man har kommit igång blir det på automatik att man går varje dag. Om det inte är riktigt regnväder. Då står jag över, säger han.

Rasat i vikt

Men om han missar en dag händer det att han går två gånger nästa dag i stället. Första gångerna tog det honom 10 minuter längre att komma upp än vad det gör idag. Hans mående har blir betydligt bättre och han har blivit mycket piggare sedan han började med sin dagliga rutin. På köpet har han gått ner i vikt.

– Det har blivit 18-19 kilo som ligger här efter stigen någonstans, säger Jan Eriksson.

224:e gången i år

Det är den här tiden på hösten och våren som han tycker är den bästa när man ska bestiga berg.

– Det är klarare luft då. På sommaren om det är riktigt varmt kan det vara jobbigt, säger Jan Eriksson och avslutar med att berätta att det var den 224:e gången han gick upp på klacken det här året.

TV: Se hela reportaget från Järvsöklack och Jan på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer