10-årige Erik tycker inte att någon ska behöva vara ensam på rasten. Foto: SVT

8-årige Eriks kompisskylt gör succé på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Erik Lutz i Gävle har blivit internetkändis över en natt sedan han visat hur man kan hjälpa de som känner sig ensamma på rasten. Det enkla knepet kan vem som helst lära sig av.

8-årige Erik Lutz går på Ulvsäterskolan i Sätra i Gävle. Han vill inte att någon ska behöva vara ensam på rasten och därför kom han på idén att tydligt bjuda in kompisar att leka.

– Det är ju lite tråkigt att sitta ensam, så då skrev jag den här skylten, säger Erik Lutz.

Det var under helgen, hemma hos sin mormor, som han färdigställde skylten: ”Här har du en kompis”, och nu har han haft med den till skolan.

– Jag vill vara en sån som skapar fred i skolor, säger Erik Lutz.

Spreds till hundratusentals

Eriks mamma Helena hörde av sig till antimobbingorganisationen Friends och när de fick höra om Eriks initiativ delade de en bild på honom och skylten på sin facebooksida. På bara några timmar spreds inlägget till hundratusentals människor. Och hyllningarna har inte låtit vänta på sig.

– Det var ungefär tusen kommentarer när jag kollade senast, så jag kommer väl att sitta i kväll och läsa dem och gråta av stolthet, säger Eriks mamma Helena Skärström.

Vad känner du som mamma?

– Otrolig glädje! Gott föder gott, Erik skiner upp för att han får höra att han gjort något bra och han gör bra för andra, säger hon.

Får följa med till skolan

Nu har kompisskylten varit med till skolan två dagar i rad.

Har du träffat nya kompisar?

– Inte så många nya, men jag har lekt ganska mycket säger Erik.

Över 60.000 personer har gillat bilden sedan den lades upp på Friends facebooksida under fredagsförmiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mest läst i Gävleborg 2016

Mer i ämnet