Advokat Catrin Listad har uteslutits ur Advokatsamfundet, sedan rättegången om Söderskjutningen avslutats. Foto: Polisens förundersökning, SVT Design

Advokat som hade relation med gängkriminell utesluts ur Advokatsamfundet

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Catrin Listad hade en relation med ledaren för en kriminell gruppering. Sedan försvarade hon en av de nu dömda mördarna i Södermordet 2021. Nu har Catrin Listad uteslutits ur Advokatsamfundet med omedelbar verkan.

Efter skjutningarna i Gävle 2020 uppstod brottsmisstankar mot advokat Catrin Listad. De lades ner, men det uppdagades att hon hade en kärleksrelation med en kriminell gängmedlem som också var hennes klient. I samband med detta gjorde vice chefsåklagare Micael Dahlberg en anmälan till Advokatsamfundets disciplinnämnd om ekonomiska överföringar som Listad gjort till mannen.

När Catrin Listad senare utsågs att företräda en av de misstänkta i dödsskjutningen på Söder, sa hon sig ha bedömt att det inte fanns någon jävssituation trots att han tillhörde ett rivaliserande gäng, och att hennes nya klient hade förtroende för henne.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Åklagaren i fallet var kritisk och tog upp saken med Catrin Listad, som i slutänden blev kvar som försvarare i fallet.

I dag torsdag kom de fällande domarna i fallet med Södermordet, och när nu rättegången är över meddelar Advokatsamfundets disciplinnämnd sitt besked om att Catrin Listad utesluts med omedelbar verkan, vilket Gefle Dagblad var först med att berätta. Därmed får hon inte längre kalla sig advokat.

SVT Gävleborg har sökt Catrin Listad för en kommentar.

Såhär sade Micael Dahlberg om bakgrunden till sin anmälan till disciplinnämnden:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Söder i Gävle 2021

Mer i ämnet