Åklagaren: Fikru Maru huvudman bakom fängelseupploppet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett åtal från den etiopiska domstolen i Addis Abeba anklagas den svenske hjärtläkaren Fikru Maru för att ha varit allierad med terroriststämplade grupper i fängelset och han ska ha finansierat fängelseupploppet då 23 personer dog, tillsammans med terroristgrupper.

Den etiopiska domstolen offentliggjorde idag åtalet mot den svensk-etiopiske läkaren Fikru Maru. Alla de åtalade som befann sig i domstolen fick det uppläst i rättssalen. Fikru Maru kunde av hälsoskäl inte delta, men personal från Sveriges ambassad fanns på plats. Fikru Marus dotter, Emy Maru, fick inte delta under dagens tillkännagivande av misstänkta, men har fått åtalet återberättat.

– Åklagaren menar att pappa ska vara huvudman till det uppror och brand som utbröt på fängelset dagen efter att han fördes till sjukhus. Han ska vara den som finansierat upploppet via sjukhuset som han startat här i Addis Abeba. Han anklagas för att själv ha sett till att bli utförd ur fängelset med sjuktransport för att undkomma branden, säger hon.

85 vittnen och mängder med foton

Eftersom Fikru Maru själv inte kunde infinna sig i rätten, fick hans advokater inte tillgång till åtalshandlingarna. Men, de uppger att rubriceringen är terroristbrott. Han ska enligt åklagaren ha varit allierad med terroriststämplade grupper på fängelset. Domstolen säger sig ha 85 vittnen och mängder med fotografier som bevismaterial, men inget motiv presenterades.

Fikru Maru greps i maj 2013 när han befann sig i Addis Abeba för uppbyggandet av det sjukhus han startat. Han anklagades först för att ha mutat Etiopiens tullminister, efter misstankar om smugglingsförsök av sjukvårdsutrustning. Det drogs senare tillbaka men ändrades till nya anklagelser.

Behöver operation

Den 21 oktober i år dömdes han för kännedom om korruption på ministernivå. I hopp om att förkorta rättsprocessen valde han till slut att avstå från att försvara sig, trots att han såg sig själv som oskyldig. Hans svåra hälsotillstånd efter flera lungkollapser krävde en operation som inte är möjlig att genomföra i Etiopien. Han behövde snabbt komma till svenskt sjukhus.

Advokaterna trodde att det agerandet skulle bli den snabbaste vägen till frigivning. Men den etiopiske fängelseadministrationen hann aldrig genomföra processen om straffrabatt förrän de nya anklagelserna riktades mot honom. Han ligger fortfarande på sjukhus och hans hälsotillstånd uppges vara stabilt, men dåligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.