Kilintofängelset där Fikru Maru har suttit fängslat brinner. Bilden är från 3 september 2016. Foto: ESAT

Fikru Maru misstänks för nya brott

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiska medier rapporterar om att ett 30-tal personer, ska åtalas för att ligga bakom den brand som utbröt i Kilintofängelset i Addis Abeba för knappt tre månader sedan. Enligt uppgifter till SVT så är Fikru Maru en av de som skall åtalas.

Fler än 20 personer omkom i samband med branden. Det var i det fängelset som den svenske läkaren Fikru Maru satt inlåst, men fördes till sjukhus för lungkollaps dagen innan branden bröt ut.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg är Fikru Maru, trots att han inte befann sig i fängelset  vid brandtillfället, en av de personer som finns med i åtalet som ännu inte är offentliggjort från domstolen.

”Ser mycket allvarligt på det här”

Patric Nilsson, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, bekräftar att uppgifterna stämmer. Informationen kommer från flera kontakter på politisk nivå i Etiopien.

– Det jag kan säga är att vi känner till det här och innan man vet hur åtalet ser ut är det ingen idé att spekulera i det. Men det jag kan säga är att vi ser mycket allvarligt på det.

– Vi fortsätter att prata med olika etiopiska aktörer på olika nivåer. Den etiopiska ambassadören har vid tidigare tillfällen kallats upp till UD och det kan så klart komma att ske igen, sa Patric Nilsson tidgare under fredagen. Senare under dagen gjorde UD också slag i saken.

Fikru Maru kommer med stor sannolikhet att åtalas för brott kopplad till den etiopiska terroristlagstiftningen. Först på måndag eller tisdag väntas åtalet bli offentligt.

– Han är helt förstörd. Terroristbrott ger livstid eller dödsstraff i Etiopien, säger dottern Emy Maru till SVT.

Efter att Fikru Maru i oktober dömdes till fyra år och åtta månader som skyldig för att ha känt till att korruption har förekommit. Den svenske advokaten Hans Bagner sade till SVT Nyheter Gävleborg då att allt tydde på att Fikru Maru skulle få lämna Etiopien redan den veckan eftersom han redan suttit frihetsberövad under en längre tid.

I korthet: Fängslade läkaren Fikru Maru

  • Fikru Maru är svensk medborgare, utbildad i Sverige och har bott i landet i 37 år. Anställd på Hudiksvalls sjukhus.
  • Han anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare.
  • Startade den första hjärtkliniken i sitt forna hemland Etiopien.
  • Fängslades i maj 2013 i Etiopien. Anklagas för mutbrott, som han enligt kollegor och familj är oskyldig till.
  • Det dröjde nästan två år innan domstolsförhandlingarna inleddes och nära 1 ½ år har gått utan att han fått sin dom.
  • Dottern Emy Maru är också läkare och har arbetat på Hudiksvalls sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.