Åklagaren om Norrsundetmordet: ”en ren avrättning” Foto: SVT

Åklagaren om mordet i Norrsundet: ”En ren avrättning”

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången om yxmordet på en 50-årig kvinna i Norrsundet för ett halvår sedan. Åklagaren menar att mordet var en ren avrättning och yrkar på nio års fängelse för den mordmisstänkte 18-åringen.

– Utredningen visar att hon har krupit runt på golvet och den rättsmedicinska undersökningen visar att hon varit i livet minst 35 minuter efter att hon utsatts för våld, säger kammaråklagare Joakim Johansson.

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som genomfördes i slutet av juli så är psykologens bedömning att 18-åringen inte begått brottet under en allvarlig psykisk störning. Åsikterna om varför 18-åringen dödade kvinnan går däremot isär. Åklagaren menar att gärningen begåtts med ett direkt uppsåt medan advokat Stefan Wallin i sin tur menar att hans klient begått handlingen eftersom han blev kränkt.

Svårt att förklara vad som hände

– Han har svårt att förklara vad som hände och vad som utlöste det här, men det är ju en kombination av hans diagnoser, narkotika- och alkoholmissbruk, tillsammans med den provokation som vi menar föranledde detta, säger advokat Stefan Wallin.

Utöver 18-åringen står en 27-årig man medåtalad misstänkt för grovt skyddande av brottsling genom att han skjutsade den mordmisstänkte ut i skogen kring Tönnebro där yxan och andra saker ska ha eldats upp.

18-åringen medger rubriceringen dråp medan hans kamrat, 27-åringen, numera nekar till brott, efter att tidigare ha erkänt brott av normalgraden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Norrsundet

Mer i ämnet