Foto: SVT, bild ur polisens förundersökning

Rättegången för yxmordet i Norrsundet inleds

Uppdaterad
Publicerad

I dag, torsdag, börjar rättegången i Gävle tingsrätt mot de två män i som är misstänkta för inblandning i mordet på en kvinna i Norrsundet i mars.

Kvinnan hittades död den 5 mars i en bostad norr om Gävle, efter att oroliga anhöriga hört av sig till polisen. Hon ska, enligt åtalet, ha mördats i sin lägenhet genom att ett flertal gånger ha blivit slagen med en yxa i huvud och överkropp.

I april frihetsberövades två män – en 18-åring misstänkt för mord, och en 27-åring för skyddande av brottsling, grovt brott.

Misstänkt mord i Norrsundet

27-åringen ska enligt åtalet, tillsammans med den misstänkte mördaren, ha undanröjt bevis. Bland annat ska de ha eldat på yxan som använts för att döda kvinnan och tagit bland annat hennes hennes askkopp och ett mobiltelefon från brottsplatsen.

Nu börjar alltså rättegången mot de båda männen.

Erkänner delvis

Tidigare har männen nekat till brott men i åtalet framgår att 18-åringen i förhör har erkänt dråp. Den 27-årige mannen erkänner brott av normalgraden.

– Det som gör att det inte rör sig om ett klassiskt mord är just det att går så fort, det finns ingen som helst planering bakom detta, och bör därför anses som dråp, säger advokat Stefan Wallin.

Bevisningen mot de två misstänkta har av åklagaren tidigare beskrivits som stark. Bland annat finns inspelade telefonsamtal där den misstänkte mördaren ska ha berättat om vad han ska ha gjort mot kvinnan.

– Det är min uppfattning att det inte finns några förmildrande omständigheter som ska göra att det här handlar om ett dråp, snarare tvärtom därför att det finns försvårande omständigheter som gör att man ska bedöma detta som ett mord, säger kammaråklagare Joakim Johansson.

Han ska i ett annat samtal som också spelats in, sagt att han vet att han gjort fel men att han måste glömma och gå vidare samt att ”bara för att han gjort det en gång är det inte säkert han kommer göra det fler gånger”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Norrsundet

Mer i ämnet