Åklagaren vill att hovrätten fäller 16-åringen för inblandning i mordet. Foto: SVT

Åklagaren överklagar den friande domen mot 16-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten kommer att få pröva den friande domen mot 16-åringen i mordet på en 24-åring i Sätra. Åklagaren har överklagat.

Tingsrätten i Gävle friade 16-åringen där de ansåg att bevisningen inte räckte för att fälla honom för inblandning i mordet, även om rätten ansåg att bevisningen tydde på att han kunde vara inblandad. Det här vill nu åklagaren har prövat igen.

Sluten ungdomsvård

– Jag anser att den bedömningen är felaktig och att det sammantaget finns tillräckligt med bevisning för att fälla honom till ansvar, skriver kammaråklagare Arek Novak.

Åklagaren vill att 16-åringen döms till sluten ungdomsvård.

Övriga dömda har överklagat

Även övriga som dömdes i tingsrätten har inte oväntat överklagat tingsrättens fällande domar till hovrätten i Sundsvall. Två 17-åringar dömdes för mord till fyra års sluten ungdomsvård. Ytterligare två 17-åringar som döms till ungdomsvård för grovt skyddande av brottsling genom att de bland annat försökt undanröja bevis.

I november 2022 sköts en man med nära kopplingar till den kriminella miljön i Sätra i Gävle, till döds med minst 14 skott.

Kort om mordet på 24-åringen i Sätra

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här vet vi om mordet på 24-åringen i Sätra. Foto: SVT Grafik/Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.