Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Elin Källberg, kammaråklagare, berätta mer om föräldrarnas roll i klippet ovan. Foto: Robin Herzog/SVT

Åklagaren yrkar på 2 års fängelse för man som omskar pojkar i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot den man som omskar nio pojkar med lödpistol i Gävle och Söderhamn år 2018 trots att han inte är legitimerad läkare. Samtliga omskärelser skedde i hemmamiljö och på föräldrarnas egna begäran.

Kammaråklagare Elin Källberg yrkade på onsdagseftermiddagen att den åtalade mannen får 1,5-2 år i fängelse för gärningarna.

– Jag har satt fängelsestraff på 1,5 uppemot 2 år om man får fullt bifall till åtalet. Det är inte så lätt att bedöma i frågan för att det inte finns så mycket praxis, det är därför det finns ett visst spann, säger Elin Källberg, kammaråklagare.

Utöver det har det yrkats på att betalningarna som den åtalade mannen fick av föräldrarna i samband med de nio omskärelserna ska förverkas. Det gäller alltså cirka 20 000 kronor. Målsägandebiträdet Martin Sjökvist har sedermera yrkat på skadestånd om 70 000 kronor till varje utsatt pojke.

Föräldrarnas inblandning

Det var från start föräldrarna till barnen som var drivande i att omskärelserna skulle ske. Och till en början var samtliga föräldrar misstänkta för misshandel av sina barn för att de tillåtit att ingreppen utfördes. Elin Källberg delgav föräldrarna misstanke om brott. Men sedan har åklagarsidan avskrivit alla misstankar mot dem.

– De har trott och haft den uppfattningen att det här är en kompetent och behörig person som de fått rekommenderad för genomförandet av det här ingreppet och personen som har rekommenderat honom är en person som de haft företroende för så de har utgått från att det är en läkare som de anlitat, säger Elin Källberg, kammaråklagare.

Men legitimerad läkare har mannen aldrig varit. Och enligt läkarjournaler har det kommit fram att läkare ansett omskärelserna i fråga vara farliga, dåligt utförda och de har uttryckt att de i flera fall lett till komplikationer för barnen.

Domen kommer den 11 november.

Hör Elin Källberg, kammaråklagare, berätta mer om föräldrarnas roll i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer