• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Den gamla kvinnan hade mycket lågt blodsocker och fick äta honung för att få upp det tills någon kunde handla mat åt henne. Foto: TT

Äldre kvinna blev utan matinköp i två veckor

En äldre, ensamboende kvinna i Älvkarleby kommun fick ingen mat handlad till sig av omsorgspersonalen under två veckor.

Kvinnan ringde till personalen i början av augusti och undrade varför hon inte hade fått någon mat inhandlad på två veckor. Hon hade mätt sin blodsockernivå som då låg väldigt lågt.

På telefon framhöll personalen att det var viktigt att hon snabbt fick i sig något ätbart för att höja blodsockret, och vårdtagaren berättade att hon hade honung hemma.

Miss i veckoinsatserna

Personen som tog emot samtalet larmade därefter om att någon måste gå hem till kvinnan och hämta en inköpslista samt gå och handla. Det blev samma person som gick hem till vårdtagaren för att hämta listan, och vid en koll hade blodsockervärdet stigit.

Nu har omsorgspersonal skrivit en avvikelserapport om händelsen, och konstaterar att verksamheten måste ha missat att föra in veckoinsatserna i planeringen dessa två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer