Foto: SVT

Älvkarleby avsätter pengar för radioaktiva vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Jaktintresset på vildsvin uppges ha minskat i trakterna kring Gästrikland och Norduppland, eftersom fler än hälften av de skjutna djuren har höga halter av cesium. Nu avsätter Älvkarleby kommun medel som ska gå till provtagningskostnader.

SVT har tidigare berättat att Svenska jägareförundet och Lantbrukarnas riksförbund varnar för ökade problem med vildsvin eftersom jaktintresset har minskat på grund av att majoriteten av de skjutna djuren i Gävleborg har höga halter av det radioaktiva ämnet cesium. Området, tillsammans med Norduppland, är särskilt utsatt efter Tjernobylkatastrofen 1986.

Betalar jägarnas provtagningar

Nu har Älvkarleby kommun, som får många klagomål om problem med vildsvin, beslutat att avsätta 10 000 kronor under 2019 som ska bekosta jägares provtagningar där svaren har visat på nivåer över 1 500 becquerel, vilket är gränsen för när köttet inte får säljas, skänkas eller bör ätas mer än några få gånger i månaden på grund av hälsorisker.

Försök som ska utvärderas

I beslutet står det att kommunen själv inte kan påverka vildsvinsstammen, men ser ersättningen som ett sätt att hjälpa till att minska problemen som en stor vildsvinsstam kan föra med sig.

Pengarna delas ut så länge de räcker, därefter kommer åtgärden att utvärderas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer