Ambulansens mål nås endast i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Söderhamn är kritiska mot Region Gävleborg eftersom de upplever att det allt oftare händer att ambulansen dröjer för länge. Divisionschefen Helena Björkman försvarade sig under torsdagen med att ambulansen uppfyller sina mål väl, men siffror som SVT har tagit del av visar att under de senaste åren är det bara ambulanserna i Gävle som klarar att nå patienterna i rätt tid.

På räddningstjänstens kritik om att det allt oftare dröjer för lång tid innan ambulansen kommer försvarade sig Region Gävleborgs divisionschef Helena Björkman med att hon inte ser några sådana tendenser, och att ambulansresurserna i Söderhamn är tillräckliga.

– Vi har en god måluppfyllelse på prio 1-larm, sa Helena Björkman.

Jourtid inom ambulansen

Målen nås inte enligt statistik

När SVT granskar Region Gävleborgs egen statistik för prio 1-larm nås inte de uppsatta målen om att vid 90 % av alla prio 1-larm ska ambulansen ha kommit fram inom 20 minuter, förutom i Gävle.

Statistiken, som gäller uttryckningar från och med januari 2014 till och med april 2016, visar att ambulansen i Gävle når målet om att vara framme inom 20 minuter vid 93 % av larmen, i snitt. Resten av länets ambulanser har ett snitt under 90 %, längst i från målet är ambulansen i Ockelbo med 79 %.

SVT har sökt Helena Björkman under fredagen för en kommentar, men utan att lyckas.

Framkörningstider inom 20 minuter vid prio 1-larm, januari 2014-april 2016

Bollnäs 87 %

Dellenbygden 80 %

Edsbyn 87 %

Gävle 93 %

Hofors 88 %

Hudiksvall 89 %

Ljusdal 81 %

Nordanstig 83 %

Ockelbo 79 %

Sandviken 87 %

Söderhamn 88 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet