Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anna Wik Maimu berätta om varför hon trivs så bra som lärare. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Anna får 18 000 kr i månaden för att plugga till lärare

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på lärare i landet och inte minst i Gävleborg. Men nu har kommunerna i samarbete med Mittuniversitetet och Högskolan i Gävle hittat ett sätt för att få fler till läraryrket.

Anna Wik Maimu arbetar som lärare på Gärdeåsskolan i Ljusdal på halvtid. Samtidigt studerar hon till lärare på 75% och får 18 000 kr i månaden av kommunen. Hon är en av flera lärarstudenter som ingår i den satsning som kommunerna i Gävleborg gör tillsammans med universiteten i Gävle och Sundsvall för att få fler att vilja studera till lärare.

– För mig var det framförallt för att man får ha en fot i verkligheten på en gång. Jag ville inte släppa arbetslivet, men jag ville också få träna på att vara lärare. Det kan bara bli bättre av att få komma ut i verkligheten på en gång, säger hon.

Få sökande trots erbjudandet

I avtalet med kommunen har Anna förbundit sig att arbeta på samma skola under ett års tid. Därefter skrivs ett nytt avtal om båda parter vill fortsätta. I och med att hon inte studerar på full tid tar utbildningen fem och ett halvt år. När hon är klar är hon fri att välja annan skola eller kommun.

Den här satsningen gör de flesta kommuner i länet. Det är bara Ovanåker och Ockelbo som inte har någon student den här terminen. För många kommuner har det trots erbjudandet varit svårt att få sökande. I Ljusdal fanns fyra platser, men det blev bara en som gick att skriva kontrakt med berättar Carina Bryngelsson, t.f. förvaltningschef på Ljusdals kommun.

– Vi hade femton sökande till jobbet. Men det var bara en som också hade förstått att de också måste söka till högskolan efter deras premisser och kom in. Jag är väldigt förvånad att det inte blev fler. Jag vet inte vad det beror på, säger hon.

Kommer ni att fortsätta att erbjuda det här nästa år?

– Det beror helt på vad högskolorna säger. Det här är ett nära samarbete med dem och jag vet inte vad deras tankar är efter det här försöksåret, säger Carina Bryngelsson.

Stora möjligheter som lärare

Anna, som nyligen flyttat in i kommunen och tidigare arbetat med ledarskap inom hotell och restaurang, ser oändliga möjligheter med läraryrket, men har inte någon bestämd plan för framtiden.

– För mig är fem och ett halvt år en jättelång tid. Det är så spännande. Jag tror och hoppas att det kommer att förändras inom skolvärlden och jag tror att det kommer att finnas stora möjligheter att arbeta både här och någon annanstans, men det känns tryggt och som en bra idé, säger hon.

Hör Anna berätta om varför hon trivs så bra som lärare i klippet ovan.

Så här många studenter har varje kommun kontrakt med:

Visa
  • Bollnäs: 1 st
  • Gävle: 2 st
  • Hudiksvall: 5 st
  • Hofors: 0 st
  • Ljusdal: 1 st
  • Nordanstig: 3 st
  • Ockelbo: 0 st
  • Ovanåker: 0 st
  • Sandviken: 2 st
  • Söderhamn: 4 st

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer