Annika Östberg med sina hundar Tasha och Ebba. Foto: Barbro SellinSVT

Annika Östberg började träna hundar i fängelset – ”Det räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I ett amerikanskt fängelse lärde hon sig träna hundar med klicker-metoden. Nu bor hon i med sina två golden retrievers i Bergvik utanför Söderhamn – en plats hon längtade till under sin 30 år i fängelse.

Annika Östberg är 65 år. Hon växte upp i Stockholm. Hennes mamma gifte sig med en amerikan när Annika var 11 år. Sedan flyttade de till USA. Annika trivdes inte. Som 13 åring rymde hon hemifrån och började med droger. Hon bodde då i Kalifornien.

Annika dömdes för dubbelmord på en restaurangägare och en polis i USA 1981.

Upp till 3 000 kvinnliga fångar

I 28 år satt Annika på fängelset California Institution for Women som morddömd fånge. 2009 så kom hon hem till Sverige och två år senare så blev Annika frisläppt från kriminalvården. Den sista tiden var hon på Basta arbetskooperativ i Nykvarn. På anstalten fanns ett hunddagis.

Köpte en golden retriver

Julen 2012 så flyttade Annika till Bergvik. Hon hade då skaffat en egen hund, Tasha. Annika köpte henne som valp från Attigården i Johannedal utanför Sundsvall.

Började träna hundar redan för 15 år sedan

Tasha är nu åtta år och hon är mamma till Ebba som nu blivit tre år. Redan 2004 började Annika träna hundar på anstalten i Kalifornien.

– Ja det räddade ju livet på mig för jag var väldigt deprimerad efter min sista nådbegäran. Så plötsligt fick jag reda på att vi skulle få träna hundar. Det gav mig en orsak att sätta fötterna på golvet. Det räddade mig, berättar Annika Östberg.

Drömmen fanns under tiden i fängelset

Annikas mormor växte upp i Söderhamn. Dit åkte Annika som barn och umgicks med sina kusiner under sommaren.

– Väldigt roligt, väldigt fint. Så det var hit jag drömde mig när jag satt i fängelse. Så när jag kom hem och började leta hus så kändes det helt naturligt att sluta cirkeln och komma hit, berättar Annika Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.