Anställningsstopp i Hudiksvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Hudiksvall har beslutat om ett balanspaket som bland annat innebär anställningsstopp. Den bakomliggande orsaken är den ekonomiska situationen – prognoserna pekar på 40 miljoner kronor i underskott för verksamheterna inom kommunen.

– I det här allvarliga läget är jag glad att beslutet om balanspaketet kunde tas med stor politisk enighet, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) i ett pressmeddelande.

– Nu måste vi fokusera på att komma i balans så att vi kan erbjuda en bra kommunal service till våra invånare även i framtiden.

Målet med balanspaketet är enligt kommunen att få kontroll över kostnadsutvecklingen.

Trots att balanspaketet röstades igenom av samtliga partier ansåg Centerpartiet att man borde ha undantagit anställningsstoppet för de verksamheter som jobbar nära medborgarna.

– Vi ställde oss bakom paketet men ville inte att det skulle drabba de som jobbar i skola, förskola och äldreomsorgen, säger Caroline Schmidt (C), till SVT.

Inte definitivt stopp

Kommunen annonserar för närvarande bland annat efter flera lärare och sjuksköterskor, men enligt Caroline Schmidt (C) är inte anställningsstoppet definitivt.

– Det handlar om att man ska reflektera och tänka till vid anställningar och när man tillsätter vikariat, säger hon.

Även i år kommer kommunens budget att spricka, målet med åtgärdspaketet är att ekonomin ska vara i balans år 2016. En extern konsultfirma ska utreda var det finns pengar att spara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.