Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Kjellberg på Anticimex berättar att företaget använt fosfin i Söderhamn. Foto: Privat/SVT

Företag har använt fosfin i Söderhamn – mer än fem år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Saneringsfirman Anticimex har bekämpningsmedlet fosfin i sin arsenal och har använt det i Söderhamn. Men medlet har varken använts i bostäder eller på allmänna platser, utan enbart i industriella sammanhang.

Det var fosfin som orsakade förgiftningen av en hel familj i Söderhamn i oktober och där dottern avled av skadorna. Men det som ännu är ett mysterium är hur familjen kommit i kontakt med fosfinet.

Var i grannlägenhet

Anticimex var i en av grannlägenheterna och genomförde en sanering av silverfisk i köket i september.

Mystiska dödsfallet i Söderhamn

– Den gången användes klisterfällor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Enligt honom får inte fosfin användas i bostäder. Men han berättar att det finns rapporter på att fosfin använts i Söderhamns kommun. Dock ska det ha skett minst fem år tillbaka i tiden.

Vakuumförpackat

Håkan Kjellberg berättar att fosinet kommer i vakuumförpackade emballage. När man bryter förpackningen kommer fosfinet i kontakt med luften och då börjar fosfinet att brytas ned. Om man leker med tanken på att öppnade fosfinprodukter skulle ha glömts kvar för fem år sedan, så finns det inte ens en teoretisk möjlighet att fosfingas skulle finnas kvar i luften så lång tid efteråt.

– Det tar mellan fyra och 14 dagar för fosfingas att försvinna helt, beroende på temperatur, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

I klippet: Anticimex om möjligheten för fosfin att finnas kvar flera år senare.

Rigoröst regelverk för hantering av fosfin

För att få hantera fosfin krävs ett särskilt tillstånd från Folkhälsomyndigheten. För att få ett sådant behöver man gå en fyradagars kurs hos Folkhälsomyndigheten. I kursen ingår både praktiska övningar och ett prov. Tillståndet är giltigt i fem år, sen måste man gå kursen på nytt. Just nu finns det 74 giltiga användningstillstånd i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mystiska dödsfallet i Söderhamn

Mer i ämnet