Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen beskriver giftet som dödade en flicka i Söderhamn som oerhört skrämmande. Foto: SVT

Experten om giftet fosfin i Söderhamn: ”Oerhört skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Bekämpningsmedlet fosfin tros ligga bakom en ung flickas död i Söderhamn. Enligt Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen, liknar giftets verkan cyanid.

– Giftet hämmar energiproduktionen i varje enskild cell och angriper en nyckelfunktion som håller kroppen vid liv – vilket gör det oerhört skrämmande, säger han.

Fosfin är världens mest använda bekämpningsmedel vid fumigering av ohyra i bostäder, berättar Erik Lindeman.

– Det förekommer i Sverige men bara under strikt kontroll. Man får inte köpa det i butik. Det får bara användas med licens och inte i bostäder där människor vistas.

Mystiska dödsfallet i Söderhamn

I andra delar av världen är fosfinförgiftning dock vanligare. Vid inandning av substansen i gasform visar sig de magsjukeliknande symptomen inom några timmar. Därefter angriper fosfinet hjärtat.

– Om man äter fosfin, vilket folk gör i självmordssyfte i delar av världen, så kommer symptomen inom minuter, säger Erik Lindeman.

Vanligt bekämpningsmedel

Fosfin är populärt som bekämpningsmedel eftersom det snabbt reagerar med omgivningen utan att lämna några rester och används bland annat ombord på containerfartyg.

– Då kommer råttor eller kackerlackor som finns i containern att dö, men gasen hinner på några dagar försvinna av sig själv.

Fosfinförgiftning svårt att bekräfta

Men fosfinets flyktighet är också anledningen, menar Erik Lindeman, till att det tagit flera månader att fastställa förgiftningsorsaken.

– I många av de internationella fallen som jag känner till har man över huvud taget inte kunna bekräfta, rent kemiskt, att det är fosfinförgiftning som orsakat symptomen. Man har fått sluta sig till det via andra omständigheter.

Kan fosfingas uppstå som en reaktion mellan andra kemikalier i hemmet?

– Nej, det kan det inte.

Ser du några möjligheter till att man kan få i sig det här giftet i en helt vanlig lägenhet?

– I Sverige har det i princip aldrig hänt förut.

Hör experten som jobbar med giftet i videon nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, är väldigt förvånad över att fosfin kommit i närheten av ett privat hem. Foto: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mystiska dödsfallet i Söderhamn

Mer i ämnet