Med appen slipper barnen lämna skolan för att vården ska kontrollera hur de mår. Foto: TT/SVT

App underlättar vardagen för barn med adhd

Uppdaterad
Publicerad

Hipr är appen som gör barn och ungdomar med adhd mer involverad i sin funktionsnedsättning och underlättar för dem i vardagen. Nu släpper Region Gävleborg den nya mobiltjänsten, som är unik i sitt slag.

I november kommer barn och ungdomar med adhd kopplade till sjukvården i Gävle och Hudiksvall att kunna använda appen Hipr. Där kan de själva registrera sitt mående och effekten av sin medicin. Det går också att registrera plus och blodtryck, vilket är viktigt för vården att veta om när det kommer till att ge barnet rätt medicin.

– De blir själva delaktiga i sin behandling. Barn och ungdomar med adhd är mycket här och nu. Frågar man dem om hur de upplevde en sak förra veckan kan det vara svårt för dem att berätta det. Här får de en chans att snabbt och enkelt också beskriva för oss hur de upplever saker och ting, säger Måns Lööf, som ligger bakom appen.

Underlättar vardagen

Det började för två år sedan. Sjuksköterskan Måns Lööf träffar många patienter med adhd. Han började funderade på hur sjukvården skulle kunna förbättra och underlätta vardagen för barn och ungdomar. Varför måste de åka från skolan i flera timmar för att kontrollera att de ha rätt medicinering, när en stor del av själva medicineringen är att de ska kunna vara och koncentrera sig bättre i just skolan.

Med appen så slipper man nu det här.

Så det här är inte ett sätt att effektivisera, att inte behöva träffa barnen?

– Nej, definitivt inte. Det här är faktiskt ett önskemål från barn och ungdomar och framförallt föräldrar, säger Måns Lööf och fortsätter.

– Jag tror att det här ligger i framtiden. Vi måste vara där patienterna är och följa med i tekniken.

Vad är ADHD

Visa

Adhd är en funktionsnedsättning som påverkar din förmåga att koncentrera dig och att styra och kontrollera ditt beteende.

Det kan också påverka hur aktiv och intensiv du är som person.

Alla med adhd är olika.

Adhd har ingenting med intelligens att göra. Det är en medfödd känslighet i hjärnans nervsystem.

Bokstäverna AD står för attention deficit, som betyder brist på uppmärksamhet. Bokstäverna HD står för hyperactivity disorder, som betyder hyperaktivitets-störning, alltså att man har ovanligt mycket energi.

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer