Den misstänkte förs in till tingsrätten där han senare häktas. Foto: Cissi Eriksson Granér

Kvinna i Hudiksvall torterades till döds – sambon åtalas misstänkt för mord

Uppdaterad
Publicerad

I mellandagarna i fjol misstänks en längre period av misshandel och hot ha slutat med att en kvinna i Hudiksvall mördades brutalt av sin sambo medan hennes mamma fanns i samma hus. Nu väcks åtal mot mannen som misstänks för ett flertal brott.

Tidigt på morgonen den 29 december i fjol larmades polis till en bostad i Hudiksvall. Där anträffades en kvinna död. Hennes sambo, en man i 40-årsåldern greps och häktades senare.

På tisdagen väckte åklagare Birgitta Fernlund åtal vid Hudiksvalls tingsrätt mot mannen. Han åtalas misstänkt för mord och ska enligt åtalet ha slagit sambon med både händer och föremål men även använt kniv. Kvinnan hade skärskador på flera ställen i ansiktet. Enligt åklagaren dog hon av hjärnskador, blodförlust och andningssvårigheter.

Slog offrets mamma

Mannen åtalas även för grov kvinnofridskränkning. Under drygt ett års tid ska han ha misshandlat och dödshotat sambon vid ett tiotal tillfällen. Han ska ha övervakat henne genom en funktion i hennes telefon och även spelat in hennes telefonsamtal.

Vid ett tillfälle ska han ha knuffat henne utför en trappa och en annan gång sa han till parets gemensamma barn att han skulle döda henne.

Under mordnatten fanns även offrets mamma i bostaden. Hon utsattes enligt åtalet för grov misshandel, mannen ska ha slagit henne i bakhuvudet med en flaska. Därefter har han hotat henne, och han åtalas även för övergrepp i rättssak eftersom han hotade med att döda henne om hon kontaktade polisen.

Angrep ordningsvakter

Han åtalas för ytterligare brott. En ringa misshandel och olaga hot mot en nära anhörig samt hot mot tjänsteman sedan han angripit två ordningsvakter på en krog i Hudiksvall, sommaren 2018.

Den åtalade mannen har vidgått att han utövat visst våld men förnekar anklagelserna i övrigt. Rättegången är planerad till nio dagar i Hudiksvalls tingsrätt med start 23 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.