Arbetsförmedlingen i Gävleborg: ”Om direktiven förändras så är vi på tårna”

Publicerad

Sedan invasionen av Ukraina har cirka 14 000 personer sökt sig till Sverige. Arbetsförmedlingen i Gävleborg har i nuläget inte fått några extra pengar för att hantera flyktingsituationen.

De som flytt från Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari faller under EU:s massflyktsdirektiv. Det betyder att de kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd direkt, utan individuell prövning. Med tillståndet följer rätt att arbeta i Sverige, liksom rätt till boende, sjukvård som inte kan vänta och skola för barnen.

– Just nu utifrån massflyktsdirektivet är det inte självklart att Arbetsförmedlingen ska bidra med något annat än att folk kan ta del av våra digitala tjänster, säger Mohamed Chabchoub, chef Arbetsförmedlingen Gävleborg.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Reda ut vad som gäller

Exakt hur massflyktsdirektivet ska tillämpas är dock oklart. Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och andra myndigheter arbetar för fullt för att reda ut vad som gäller. Arbetsförmedlingen undersöker bland annat i vilken mån de ukrainska flyktingarna kan få delta i arbetsmarknadspolitiska program.

Många är välutbildade

Många av flyktingarna är högutbildade och ukrainare generellt är välutbildade. De flesta har gymnasieutbildning.

– Vi förbereder oss för att stötta flyktingarna så att de snabbt kan komma in i arbete. De behöver kunna försörja sig och få tankarna på annat än kriget, menar Mohamed Chabchoub.

Branscher som efterfrågar arbetskraft är serviceyrken som hotell och restaurang. Även inom vård, industri, både montering och avancerade ingenjörsjobb.

Särskilt inom IT-branschen, inom skogsbruk och trädgårdsnäringen visar arbetsgivare intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg och kriget i Ukraina

Mer i ämnet