Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Mathias Bäck, projektledare för utgrävningen, berättar mer om de fynd som gjorts på platsen. Foto: Saga Dillner/SVT

De gräver sig ner till 1600-talets Gävle – utgrävningar efter ån

Uppdaterad
Publicerad

Gavleån ska göras mer lättillgänglig med trappor, men först måste en arkeologisk utgrävning äga rum efter att man hittat fornlämningar på platsen.

En ledning måste flyttas innan bygget kan börja men innan detta kan ske måste först alla fynd dokumeteras och sen tas bort, vilket beräknas ta ungefär tre veckor.

– Vi håller fortfarande på att schakta bort massorna efter rivningen och södersaneringen runt 1961, säger Mathias Bäck, projektledare för utgrävningen.

Hittills har man hittat porslin och keramik av olika slag samt grunden till huset som ägdes av familjen Rettig. En mäktig Gävlefamilj i tobaksindustrin på 1800-talet.

– Vi ska ner tre meter och ta bort allting, vi är här är för att det måste dokumenteras innan det tas bort, säger mathias, projektledare.

Se hur utgrävningen går till och vad som hittats i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.